Vieraannuttamisessa lasta manipuloidaan toista vanhempaa vastaan

Tässä blogissa kerron sinulle

  • mitä on vieraannuttaminen
  • vieraannuttavasta ympäristöstä
  • vieraannuttamisen toimintatavoista

Vieraannuttamisessa joku, yleensä lapsen vanhempi, voi olla myös sukulainen tai bonusvanhempi, pyrkii vahingoittamaan tai tuhoamaan lapsen ja torjutun vanhemman välisen suhteen. Useimmiten tämä tapahtuu vanhempien eron jälkeen. Lapsi manipuloidaan vihaamaan ja hylkäämään hänelle tärkeä ihminen. 

Jos epäilet, että sinun lastasi vieraannutetaan sinua vastaan, hanko mahdollisimman paljon tietoa vieraannuttamisesta. On hyvä osata tunnistaa vieraannuttajan manipulointikeinot ja tietää, miten vieraannuttaminen vaikuttaa lapseen. Vieraannuttamisesta irti pääseminen ja oman lapsen takaisin saaminen voi olla hyvin pitkä prosessi. Haasteista huolimatta älä menetä toivoasi.

Vieraannuttamista on ollut iät ja ajat

Vieraannuttaminen on Suomessa vielä melko uusi käsite. Kaikki eivät edes tiedä, mihin sillä viitataan. Ulkomailla asiasta tiedetään jo huomattavasti enemmän. Vieraannuttaminen ei ole todellakaan mikään uusi ilmiö, vaan vieraannuttamista on tehty aina. Kyseessä on vaikeasti tunnistettava ja hallittava asia, ja yleensä vieraannuttamisen huomaa vain torjuttu vanhempi itse. Kaikilla viranomaisillakaan ei ole vielä asiasta riittävästi osaamista, joten torjuttu vanhempi voi jäädä yksin ongelmansa kanssa. 

Ehkä sinuakin on vieraannutettu. Onko sinulle puhuttu pahaa jostakin ihmisestä ja sinua on kannustettu lopettamaan suhde tämän ihmisen kanssa? On paljon tarinoita, joissa lapsi menettää eron jälkeen toisen vanhempansa. Me kaikki tunnemme nämä tarinat. Onko sinuakin ehkä estetty pitämästä yhteyttä omaan isääsi tai äitiisi? Häntä on arvosteltu? Hänen sukulaisiaan on haukuttu? Se on harmillista, sillä ihanteellisinta olisi, että eron jälkeen lapsi saisi itse valita ja pitää halutessaan molemmat vanhempansa ja kaikki lähisukulaisensa. Tämä varmistaa hänelle hyvin tukiverkoston tulevaisuudessa.

Tiesitkö, että motiivina vieraannuttamisessa on yleensä vanhemman tuntema viha ja katkeruus toista vanhempaa kohtaan? Vieraannuttamisen taustalla voi olla myös vieraannuttajan persoonallisuushäiriö.

Näin lasta manipuloidaan

Vieraannuttamisessa manipulointi kohdistuu aina lapseen ja juuri se on lapsen psyykkiselle kehitykselle erittäin vahingollista. Vieraannuttava ympäristö on sellainen, jossa negatiivista suhtautumista torjuttuun vanhempaan pohjustetaan eleillä, ilmeillä ja äänensävyllä. Lasta painostetaan, palkitaan toisen vanhemman torjumisesta tai joskus jopa rangaistaan, jos hän osoittaa kiintymystä vieraannuttamisen kohteena olevaa vanhempaa kohtaan. Lapselle liioitellaan asioita ja rakennetaan valheellisia mielikuvia toisesta vanhemmasta. Vähitellen lapsi alkaa puhua vieraannuttajavanhemman suulla ja käyttäytyä torjuttua vanhempaa kohtaan yhtä halveksivasti kuin hänen suosikkivanhempansa tekee. 

Konkreettisia vieraannuttamisen toimintatapoja:

  • lapselle puhutaan pahaa toisesta vanhemmasta
  • lapsen yhteydenpitoa toiseen vanhempaan rajoitetaan (puhelut, näkeminen)
  • lapsen ja torjutun vanhemman välille aiheutetaan konflikteja
  • lasta syyllistetään, jos hän haluaa olla torjutun vanhemman kanssa
  • lapselle kerrotaan valheita
  • torjuttua vanhempaa mustamaalataan kaikille, myös viranomaisille
  • lapsen puheluita ja viestejä torjutun vanhemman kanssa valvotaan ja lasta kuulustellaan tapaamisten jälkeen
  • lasta rohkaistaan salaisuuksiin

Vieraannuttaminen on vahingollista sekä lapsen että torjutun vanhemman mielenterveydelle. Huolehdithan hyvinvoinnistasi, vaikka tilanteesi olisi nyt hyvin vaikea. Voimia!

Lue myös postaukseni Tunnistatko nämä vieraannuttamisen merkit lapsessa?

Jaa tämä blogi sosiaaliseen mediaan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top